Apie drąsą improvizacijoje

Iškarpa iš mūsų knygos apie drąsą improvizacijoje, apie tai kaip improvizuojant būti drąsiu ir lipti per savo barjerus:

Improvizuokite drąsiai, eksperimentuokite ir elkitės taip, kaip gyvenime neišdrįstumėte. Jei jus kuo nors kaltina, drąsiai prisiimkite kaltę ir pažiūrėkite kur tai nuves. Jei kas pasako kad buvote neištikimas santykiuose, drąsiai su tuo sutikite ir judėkite pirmyn. Improvizatoriai yra drąsūs ir jie nebijo pabūti nevykėliais, negražiais, stambiais, lėtais ar dar kokiais kitais personažais su nepatogiomis savybėm.

Jei atsiranda proga šokti su parašiutu, improvizuojant šokite drąsiai apie tai nesusimąstę. Jei jus puola rykliai, leiskite jiems jus suvalgyti. Nesistenkite iš nepatogių situacijų išlipti sausi išgalvotiems sunkumams ir iššūkiams žvelkite tiesiai į akis ir juos priimkite drąsiai. Ženkite pirmyn ir paskui žiūrėkite kas bus.

Jei jūsų personažas elgiasi neįprastai, nepateisinkite jo elgesio saugiai, nesistenkite normalizuoti keistų situacijų, o tiesiog priimkite jas tokias kokios jos yra. Drąsiai būkite keistu. Žmonės gyvenime būna keisti kai yra apsvaigę, pavartoję vaistų. Improvizacijos personažai nebūna apsvaigę nuo svaigalų, jie tiesiog yra keisti.

Gyvenime mes dažnai stengiamės laimėti ginčus, prizus ar varžybas, improvizacijoje mes turime galimybe pralaimėti. Jei esate vyras ir jus vaidinime kas stumtelėjo, galite drąsiai suklupti ir nukristi. Drąsiai pralaimėkite ir pažiūrėkite, kas bus. Jei jus etiude kas nors puola, atakuoja, ar su jumis konkuruoja tiesiog „gaukite malkų“.

Sakykite drąsiai ką galvojate. Jei jaučiatės laimingas, sakykite kad esate laimingas. Jei jūsų personažas įsižeidė, pareikškite kad įsižeidėte. Improvizacijoje nėra tabu. Jei personažas turi kokių ligų, traumų ar psichologinių problemų, jis turėtų drąsiai apie jas papasakoti kitiems personažams užuot jas bandydamas nuslėpti.

Būkite konkretūs, priimkite sprendimus, elkitės ryžtingai. Visada apsimeskite kad žinote kas aplink jus vyksta. Drąsiai blefuokite ir jauskitės patogiai nežinomybėje. Pasitikėkite savimi ir partneriu, kad nežinomybę įveiksite su trenksmu.

Išleiskite savo jausmus. Juokitės, liūdėkit, mylėkit ir pykite. Rodykite visą savo paletę. Jei savo darbuose žmonės valdosi. Improvizacijos personažai savo darbuose visiškai nesivaldo ir yra be galo jautrūs.

Vaidindami tiesiog išjunkite stabdžius ir pažiūrėkite kur nuvažiuosite. Negalvokite ar tapsite nugalėtoju ar pralaimėtoju, ar pasieksite finišą ar atsitrenksite į medį - visi variantai yra tinkami. Tirkite save, savo ribas, nerkite ten, kur jums nepatogu.

Žiūrovai visuomet pamatys jūsų drąsą ir visuomet jus palaikys. Improvizatorius yra bebaimis, nutrūktgalvis herojus, jis elgiasi taip kaip paprasti mirtingieji greičiausiai neišdrįstų. Mes galime taip elgtis nes improvizacijoje rizika suklysti yra be galo maža. Rizikuokite.

Jei kažko nežinote apie partnerį ar yra neaiškumų scenoje, įvardinkite juos drąsiai, įvardinkite savo santykį, vietą, pateisinkite savo elgesį žodžiais, pateisinkite partnerio elgesį - papasakokite kodėl jis elgiasi vienaip ar kitaip. Jūs visada turite teisę primesti sau ar partneriui savybių ar spalvų. Mandagu yra koncentruotis į save, tačiau kalbėti apie partnerį irgi galite. Padėkite partneriui sukurti personažą ir situaciją, kuris jam patiktų.

Etiudo pradžioje, drąsa yra labai svarbi - pradėkite su bent trupučiu energijos, ištarkite pirmą frazę drąsiai, su emocija ir energija ir žiūrėkite kur tai jus su partneriu nuves. Etiudo pradžia primena degtuko įžiebimą - jei įdėsi energijos, ji įsižiebs, o jei patingėsi tai ir bus pridvėsęs.

Etiude atsiradus progai vardinti kokį tai sąrašą - vardinkite ne tris dalykus, vardinkite bent aštuonis. Vardinkite kuo greičiau, pažiūrėkite ką įdomaus ištarsite. Po kurio laiko galite netgi pabandyti prisiminti ką vardinote ir vardinti dar kartą. Jei partneris išvardino daug dalykų, pabandykite pakartoti. Nebijokite suklysti, susimauti, žiūrovai už tai jums padėkos.